5 Simple Statements About solunum yetmezliği tipleri Explained
Wiki Article
Akciğer embolisi, akciğerlerin ana damarlarında tıkanıklığa yol açan bir durumdur. Genellikle derin ven trombozu (DVT) olarak bilinen bir durumun sonucu olarak gelişir. Akciğer embolisi, akciğer dokusunda hasara ve oksijen alışverişinin azalmasına neden olabilir.
Solunum Yetmezliği : Tanım • Vücudun metabolik ihtiyacını akciğerlerin karşılayamaması • Akciğerlerin gaz değişimi yönünden yetersiz kalması • Yetersiz doku oksijenasyonu ve /veya karbondioksit birikir • Arter kan gazları analiziyle tanımlanır: • Oda havası solurken • PaO2< 60 mmHg ve/ veya • PaCO2 > forty five-fifty mmHg
Hızlı nefes alma: Kişi, usual solunum hızından daha hızlı ve daha sığ nefes almaya başlayabilir.
Solunum yetmezliği akut ve kronik olarak ayrılır. Akut solunum yetmezliği aniden ortaya çıkar ve acil bir durumdur. Kronik solunum yetmezliği uzun vadeli bir durumdur ve düzenli olarak kontrol ve bakıma ihtiyaç duyulur.
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
Obstrüktif Akciğer Hastalıkları: KOAH ve astım gibi rahatsızlıklar hava akışını engelleyerek solunum yetmezliğine yol açabilir.
Örneğin hastanın sürekli kullandığı inhaler ilaçlar varsa tedavide ağızdan veya venöz yolla kullanılan sistemik etkili steroidlerin verilmesi gerekebilir.
Hastalık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz.
Eğer solunum yetmezliği nedeni olan hastalık ya da durum tedavi edilmezse, solunum yetmezliği solunum yetmezliği tipleri ilerleyebilir ve vüSlice dokuları ve organlarının işlevleri bozulabilir, hatta ölüme bile neden olabilir.
Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
Akut solunum yetmezliğinde günler hatta saatler içinde hasta hayatını kaybedebilir. Kronik solunum yetmezliği olan hastalar ise uygun tedavi ve iyi bir bakımla uzun yıllar hayatını devam ettirebilir.
Hastanın durumuna göre farklı tedavi planları oluşturulmakta ve solunum yetmezliğine neden olan hastalık tedavi edilmektedir. Bunun için öncelikle hastaların sigarayı bırakması ve toksin madde solunması gereken işlerden ayrılması gerekmektedir.
Solunum yetmezliği, solunum sisteminin typical işlevlerini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Akciğerlerin yeterli oksijen alamaması veya karbondioksit atımının etkilenmesi solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir sonucu oluşabilir.
Dolaşım yeterliliğini değerlendirmek üzere hastanın kalp hızı, kan basıncı ve sistemik perfüzyon yeterliliğinin değerlendirilmesi ve ayrıca solunum yetmezliği kardiyak monitörizasyonunun sağlanması gerekmektedir.